2009-05-23

Vad finns i penninghålet på Oak Island?

I dag handlar det om något så spännande som jakten efter en mystisk piratskatt!
Ett plus är också att ingen hittat den hittills, så ni läsare har fortfarande chansen! ;)

Piraten Kapten Kidd (1645-1701) ska enligt en legend ha grävt ner en skatt på Oak Island kort innan han blev tillfångatagen.

1795 var en kille ute i skogen på ön och gick in i en konstig glänta. Alla träd där var nedsågade utom en ek. Runt den var marken insjunken som om man grävt där. Killen tog med sina kompisar dit och tillsammans började de gräva. Som de misstänkt var inte fördjupningen i marken naturlig. De grävde sig ner flera meter under marknivå och stötte på vägen på flera lager med ekbrädor. Men efter att kommit så långt ner och fortfarande vara skattlösa gav de upp.

Men de tre killarna som förövrigt hette: John Smith, Anthony Vaughn och Daniel McGinnis kunde inte ge upp tanken på den mystiska gläntan. 9 år senare återupptogs jakten. John Smith hade nu köpt marken runt gropen för att vara säker på att det de hittade skulle förbli deras. De grävde sig ner till 27 meters djup och hittade ännu fler ekbrädor. De hittade även en sten med mystiska inskriptioner på.

Tänk er att hitta stenen ovan! Hjälp vad spännande! *_*

Vad betyder då den underliga skriften? Ja, i mitten på 1800-talet visades stenen upp för en språkprofessor som gjorde följade nyckel till skiffret:

Om man använder den får man lösningen: ”Forty feet below two million pounds are buried”. Vilket ju utan tvekan låter trevligt om man säger så…
Om detta är rätt översättning är förstås svårt att säkert veta. I början av 1900-talet började texten blekna bort och idag är stenen borta. Synd! ,°_°,

Hur som helst, låt oss återvända till skattjakten!
Otur började nu förfölja våra skattletare. 29 meter ned började vatten läcka in i hålet. I kampen mot vattnet vann vattnet. Deras pump gick sönder och när de började gräva en ny grop fylldes den också med vatten.
Det var nästan som att ödet försökte säga åt dem att inte lägga näsan i blöt.
Då gav John Smith och hans vänner upp.

Ovan är en bild från när de jobbade.

1849, alltså 44 år senare, påbörjades skattjakten igen. En sammanslutning med målet att hitta skatten bildades med Anthony Vaughn som rådgivare. Japp, Anthony hänger sig kvar. De använde sig av borrar och de tyckte sig ana kistor längre ner men de fick inte upp dem. När de kom 30 meter under marknivå hände något underligt. En av skattsökarna och deras förman James Pitblado gjorde något mycket misstänkt. När deras borr kom upp ur underjorden fick de andra skattsökarna se hur James tog loss ett föremål från borrkronan, torkade av det och la i fickan! (Chock 1.). De frågade honom vad han hittat men han ville inte säga det (Chock 2.) Han sa istället att han skulle berätta det på deras kommande möte. Men han dök aldrig upp på deras sammankomster mer! (Chock 3.). Vad hittade killen egentligen?

Borrhålet ovan.

Mellan 1859 och 1867 försökte två grupper till som avlöste varandra. 1894 provade Oak Islands Treasure Company. De hittade inget heller. 1897 fastnade ett pergamentpapper på en av borrarna där man kunde läsa: V, I. Även om det var lite spännande så är det ju inte precis det man vill ha efter att ha lagt ner pengar på borrmaskiner…><__><
Vi får hoppas att det skattsökarteam som ger sig ut i år har mer tur! Efter vad jag förstår så är de på Oak Island just nu och letar.

Vi får hoppas att de har mer framgång än sina föregångare.

Vad tror ni? Kommer skatten någonsin komma fram?

Kramar från Magic som springer i riktning mot Oak Island med girig blick och en spade i högsta hugg… $_ $

17 kommentarer:

josefin sa...

åååhh spännande! din blogg är så underhållande

sabiha! sa...

Ja måste bara få hålla med om att din blogg var väldigt underhållande, ja har själv en blogg (modeblogg) och ja är väldigt nyfiken på hur du gjorde för att komma såpass långt . Alltså hur fick du så många läsare? :)
Kolla gärna in min blogg; sabihaochsofia.blogg.se

Therése sa...

Du skriver väldigt bra! Det är alltid underhållande att läsa din blogg.^^

Helios sa...

jäklar vad intressant! bara o dra fram spaden (grävskopan kanske med tanke på alla talrika år som gått). undrar var skatten finns..

=)

hehe alltid bäst att flytta nära. underlättar även vid flytten haha. bara o bära över sakerna i princip.

har rekat runt lite bland inredningsstilar. är inne i en stilren, lite mer modernare stil nu. typ Mio.katalogen :)

du då?

Ahlberg sa...

Verkligen intressant det där !
tänk om de hittar skatten ?!

Sv: Tackar :)

Helios sa...

haha söt du är! jo nu har jag blivit guldblond. åt det mellanblonda hållet ;)

Balans är alltid bäst!

vitt är fint. stilrent och fagert.
skulle va kul att se hur du bor. intressant!
jag lovar bilder framöver på inredningen.men det blir ngn gång i juni.

sköt om dig!

=)

Anonym sa...

Hej=)
Du skriver jättebra och intressant!
//Erik

lizelott sa...

Svaren i frågestunden finns nu uppe
hoppas att du får en jätte fin kväll
Kramiz

Sandra sa...

Spännande historia det här!

Tune sa...

Spännande O_O älskar sånt här!

Trulls sa...

Hoppas att de hittar massor med gamla ledtrådar och föremål, men ingen skatt. Jag tror att drömmen om skatten och tanken på den ger mer välbefinnande än själva skatten i sig. Men som sagt, några hundra år gamla ledtrådar och sånt hade ju varit superspännande att hitta!! :)

Trille sa...

Förresten, jag skickade en utmaning till dig. Men din blogg har ju ett rätt tydligt syfte så jag förstår om du inte tar emot den! :)

Lenhult sa...

Spännande historia, vi får väl se om dom hittar skatten... eller kanske blir det du som hittar den? :)

Linda-Pauline sa...

sv; tack ^^
den ligger i lilla Ljusdal, om du vet vart det ligger? :)
Webshop har vi också, www.studioinferno.se/webstore.html

Anonym sa...

Hej ville bara säga Erik högre upp var jag från teatern, bara så du vet:P

Anonym sa...

Kom igen uppdatera!!

LINDA sa...

Vad spännande! Hoppas de hittar 2 miljoner pund! En risk finns ju att efter skatten grävdes ner förde vattnet med sig allt... Synd i så fall.