2009-03-10

Spökskeppet: Den Flygande Holländaren.

Många ute på havet säger sig ha sett Den Flygande Holländaren i fjärran, inhöljd i ett kusligt spökljus. Den sägs vara ett dåligt omen och bringar den som ser den olycka. Enligt gammal folktro är det ett spökskepp som är dömt att segla på de ”sju haven” för evigt efter att dess kapten (i Holland kallad Van der Decken) utmanade de högre makterna och sa att han skulle runda Godahoppsudden.
Det är många som försökt runda den men det lyckades först 1497.
De sägs att Den Flygande Holländarens besättning försöker skicka meddelanden till anhöriga på land som sedan länge är döda.
Usch, vad sorgligt

Som symbol står Den Flygande Holländaren för den ständiga rolösheten hos människan på havet.

Man börjar ifrågasätta om det är en myt när man läser alla rapporter om folk som sett den.
Prins George of Wales (senare kung George V av Storbritanien) såg den.
11 juli 1881 såg Roal Navy skeppet, ”The Bacchante” den Flygande Holländaren. 1911 kolliderade ett skepp nästan med den.

1923 såg medlemmar av den Brittiska flottan henne. 
1939 såg människor på land den legendariska båten. 
1941 blev den sedd av folk på Glencairn Beach. De såg hur skeppet försvann precis innan det krachade in i klipporna.
1942 såg fyra vittnen spökskeppet när det seglade in i Table Bay och sen försvann.

Som alltid finns det en massa vetenskapliga förklaringar på dessa rapporteringar. Att det skulle vara en synvilla som skapas när ljustrålar är böjda på olika sätt. Detta skulle kunna få ett fartyg som är ute vid horisonten att verka som att det svävar i luften.

Det finns även några andra mer intressanta förklaringar. Doktor Fredrick Meyers som är parapsykolog säger att det undermedvetna som överlever den fysiska döden kan projisera bilder av sig och föremål som de levande kan se.

En annan förklaring är att det är en vålnad som är energi-märkt i tid och rum. Den har inget eget medvetande utan har uppstått efter en händelse. Enligt nuvarande parapsykologiska teorier skulle denna typ av vålnader eller eftersyner kunna uppstå efter tragedier och olyckor.
Vad Den Flygande Holländaren än är så kan man inte låta bli att undra om man ska se den när man ser ut i natten från en båt.


Vad tror ni?

17 kommentarer:

Lesly sa...

Oj vad intressant. Men om det är så många som "tror sig" hasett detta fartyg så är det väll knappast en inblillning =)

Vad fin den första bilden va. Fick ryssningar i kroppen ...

D.Dede sa...

Hey! :) Skönt att se en vettig blogg. Jag har också en paranormal kategori som tar upp. Har du hört talas om Disclosure project där de gått ut offentligt i vita husets presslokal om UFO:n? Sen har de även hittade gamla vattenstaden Lemuria utanför Japan. Håller gärna kontakten med dig och vi kan bevaka varann. / - D.Dede

Maria sa...

Tackar så mycket för kommentarerna i min blogg och önskar dig en kanondag!
Kram Maria

"lisa" sa...

Jag har drömt om henne, precis som i den sista bilden såg jag henne. Eftersom jag bor vid en sjötomt så var hon utanför mig och männen på båten försökte att signalera mig men jag visste inte vad det ville. En obehaglig känsla kröp över min kropp - usch


LOVE YOUR BLOGG!

Lesly sa...

Jasso vad roligt =)Glad jag blev. Jo men det verkar som att din Rss visst fungerar för annars skulle ju inte din blogg komma upp på bloggloving. Så det är nog fixat nu ;)

emelie sa...

SVAR: usch ja. hittills har jag kommit undan i alla fall :D

Miranda sa...

Sv: Åh, tack vad glad jag blir! =)
Ja, sovmornar är det bästa som finns! Önskar att vi hade någon i vanliga fall. Visst skulle man det! Mer tid på morgonen & mer sömn, mindre stress på kvällen! Bara positivt. ;)

Johanna sa...

Sv. Jaa helt slut är man. Jag håller på och lär mig så blir många fall för mig haha.. Det är härligt.. Okey, men det är inte försent ännu :) Hoppas allt är bra!!

Ahlberg sa...

En intressant myt (:

Sv:Det är ganska trevligt att umgås med sina äldra faktiskt.

Malla sa...

Jag kommer att fortsätta tro att skeppet spökar, för sånt är ändå lite extra spännande.=)
Alltid finns det "naturliga" förklaringar..eller?

Kram

Elin sa...

Vad roligt med alkemi. Fick du fram något guld (för det är väl det man gör)?? :)

Som vanligt är den vetenskapliga teorin troligast, enligt mig. Men samtidigt det tråkigaste. Det vore roligt med lite "magic". Bara de inte vill något ont, för det där med olycka låter ju inte så kul...

Jeanette sa...

Ja den där historien har jag hört om spökskeppet. Jag tro absolut på den, vilket jag gör på de flesta "spökhistorier" heh :P

sophia sa...

hej tjejen
ja, visst är de läckra :)
allt bra med dig? kram

sophia sa...

förresten, vad snyggt du gjort med länkningarna till höger!!

Lenhult sa...

En klassisk myt som fortsätter att förbrylla folk. Och som alltid har folk vetenskapliga förklaringar, men vem vet, kanske går att förklara en dag vad egentligen är..eller så kommer det att fortsätta spöka och förbrylla folk i framtiden

Cila sa...

Tips om tävling i min blogg :)

Magica sa...

Det här är nog en av de historier som jag fascineras mest av, helt klart...har för mig att detta skepp nämns i Pirate.filmerna.. men jag vet inte om det stämmer. Ha det gott nu och fortsätt skriva intressanta inlägg...Ciao!!!