2009-01-19

Zombie.

I dag kommer ett läskigt inlägg om zombies!
Zombier är döda som återväckts av levande genom ritualer.. Deras vilja har försvunnit och de kontrolleras ofta av någon utomstående.
Ordet ”zombie” kommer förmodligen från det västindiska ordet ”jumbie” som betyder spöke. Eller så kommer det från ”nzambi” afrikansk ord för ”själen från en död person”.

Det finns mängder av zombiehistorier och legender. En av de mest kända är den om en som hette Clairvius Narcisse. Han dog och begravdes i Haiti 1962. 18 år senare återvände han och kändes igen av sin syster. Han var förvirrad och hade bara svaga minnen. Vad som egentligen ledde till hans återkomst är oklart.

På Haiti finns legender om hur medicinmän har väckt de döda till liv.
Efter fallet med Narcisse undersöktes dessa historier närmare.
Det visade sig att medicinmännen använde ett sorts puder av torkade växter och djur i sina ritualer.
Pudret analyserades och det tros att det skulle kunna försätta folk i ett tillstånd när de framstår som döda men egentligen inte är det.
Men vidare studier har inte varit särskilt framgångsrika och nu tror jag inte att någon forskar om det alls.

Dom flesta tror att zombier bara är myter. Jag hoppas dom har rätt för zombier är läskiga!

Vad tror ni?

18 kommentarer:

Emma sa...

Sv: Tackar tackar =) När du skrev mysig så såg jag mig själv omsvept i en filt med en bok i soffhörnet, men jag skulle nog behöva städa lite först för att kunna koppla av med en bok. Inte fullt lika mysigt att städa =P Haha.

Hmm zombies. Jag vet inte riktigt vad jag känner. Läskigt. Väldigt läskigt om de finns på riktigt. Jag är ju den rädda typen. Bara att se zombies på film gör mig jätte rädd.

Sandra sa...

Tack så mycket :)
den var faktiskt helt okej :)

förresten, jag tycker du är grym på att hitta läckra bilder :) hur gör du egentligen? :P

Ahlberg sa...

Eftersom att jag tror själen vandrar vidare när man dör, antigen blir det ett spöke eller så går den helt enkelt till en annan plats (beroende på hur livet varit) så tror jag att zombis är en myt.

Sv: Tackar ^^ Den bilden var verkligen ett av mina luckt shots.

Jennifer på Fashioncut sa...

Ja zombies är riktigt läskiga, sån tur att de bara finns i filmer och fantasin...
Sv: Ja mitt nät är fortfarande segt :( Därför jag inte velat sätta mig vid datorn på hela helgen...

Elin sa...

Ja, vi har fullt av dom!

Zombier är är ju ganska otäcka. En levande död liksom, hur roligt är det?

Helios sa...

Neeej det gick inte att få fram bilden..den var ej tillgänglig för tillfället :( men jag ska försöka senare igen :)

läskigt det där med zomibes..men jag tror det har ngt att göra med att kroppen sätts i ngn slags trans..som de gjorde med pulvret..folk tror man är död..

ruggigt :S

Diana sa...

Tack söta du för den söta kommentaren!! =)
Hoppas att du haft en skön måndag, själv har jag varit ledig...skönt! =) Har precis uppdaterat bloggen, kika gärna in! Kram!!

Helios sa...

nu såg jag din tavla! så underbar den är! älskar den! hur du lekt med färgerna och fantasin. den är så lekfull men ändå allvarlig. den är klockren! skitsnygg!

du har verkligen fångat den där "chagall-känslan"

=)

Lenhult sa...

Ja zombies är inga mysiga typer, om det är myt eller inte, vet jag ej. Man har ju sett dokumentärer om det, tycker det är svårt att säga om det är sant eller inte. En sak är säker dock...skjut dom i huvudet då dör dom...i alla fall på filmer

sofie sa...

svar; tack så jätte mkt ! :D

gud va läskigt :s hoppas värkligen att det bara är myter :o

Mimmi sa...

Jag fattar inte hur du kommer på allt du skriver om, för du skriver ju om så mycket, hihi:) och bra

Mickan sa...

Usch. Jag hoppas det är myt... Men det är intressant att läsa om sånt här övernaturligt. :P

Ja, det var roligt att vara modell faktiskt. Hoppas man får vara det igen någon gång. :P

Damien säger "voff voff" och tackar för grattiset. :)

Fridas favoriter sa...

Ja, zombies är läskiga, men en zombiefilm som är rätt söt är "Fido", har du sett den? Om inte, gör det! :) Den var helt klart annorlunda och rätt rolig... :)

Jessica sa...

Usch. Jag gillar inte zombies, de är verkligen läskiga! Dock tror jag inte på att de skulle kunna finnas på riktigt eftersom jag tror att själen vandrar vidare när man dör, man kommer till himlen. =)

Angående din fråga om bloggdesignen: Det är faktiskt min pojkvän som gjort den. ^_^ Men ja, den är gjord helt från grunden, dock har han fixat så att jag kan byta ut färger oså om jag vill.. :) Jasså? Gör det, det är så kul med förändringar! :D (Även om din blogg är väldigt fin nu^_^)
Kram!

Jeanna sa...

Jag hoppas också att zombier är en myt...för jag hatar verkligen zombie jäkla läskig ju hehe :P

darja sa...

så otroligt fina bilder. SOm sagt jag älskar dina bilder :)

Anni sa...

Det låter läskigt och ibland när man säger att det har hänt på riktigt blir man tveksam om det verkligen är sant eller inte. Det är alltid svårt att säga om det är en myt eller inte när man har hört att andra har sett sånna.

Elin sa...

Jag tror ju på at själen vandrar vidare efter döden. En zombie kan alltså vara kroppen som blir kvar. En människa som kort sagt dött genom att förlora sin själ. Om nån läst Brisingr(Tredje Eragonboken) så läser man när ett gäng magiker skapar en skugga. En ande som dom fångar i en levande människa. På en zombie är det kanske tvärtom. Att man tar bort själen för att bokstavligen förslava personen. Så tror jag att det kan vara.