2008-07-16

Pegasus. Den flygande hästen.

Nu har jag tagit reda på lite om en annan mytomspunnen häst. Pegasus.
Den bevingade hästen. Ett av mina favoritdjur. (Om någon har en till salu så kontakta mig gärna!) Pegasen är en bevingad häst i den grekiska mytologin.
De beskrivs som skygga och bor ensamma på ensliga bergstoppar.
Där betar de av högländernas orörda gräsmarker.
Om man har turen att träffa en Pegasus och tämjer den har man en vän och följeslagare för livet. Pegasus lever då lika länge som en själv.
Den sägs ha fötts ur vågornas skum när blodet av Medusas huvud droppade ner havet. Pegasus hamnade senare hos Zeus som placerade honom på stjärnhimlen. Därför behöver jag inget skelett eller någonting för att bevisa att Pegasus finns! Man kan se en på norra stjärnhimlen.
Från Sverige är den bäst synlig på hösten.Pegasus har också blivigt en symbol för skaldekonsten och inspiration. Enligt en saga slog Pegasus upp källan Hippokrene på musernas berg. (muserna var döttrar till Mnemosyne och Zeus, de var konstformers och vetenskapliga gudinnor) Den som drack vatten därifrån skulle få poetisk inspiration.Mytologerna uppfattar denna bevingade varelse som en vattenhäst tillhörande Peseidons följe eller en himmelsk blixthäst.
Symboliskt sett förenar den hästens kraft med fågelns tyngdlöshet. Därfrån parallellen med diktaren som övervinner jordens svårigheter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Men hej! Att se att nån tror på magi glädjer mig, jag är nämnligen en fe! Dessutom tänkte jag upplysa dig om, att jag har en söt pegasus till salu, vid namn Kiraya! Vad jag inte visste var att människorna inte visste nått om enhörningar, trodde dem red på dem oftare än såkallade hästar!