2008-07-29

Korpens hemligheter.

En fågel som har mycket magiskt skimmer runt sig är korpen. Det är förstås inte så underligt när man ser dens svarta glänsande fjäderdräkt. När man börjar titta på dens symboliska betydelse så blir resultatet väldigt motsägelse fullt. I folktro varnar den för död och krig men är också vishetens fågel. Korpen och papegojan är de ända kända fåglar som kan lära sig tala. Av det så betecknar korpen profetior. De är antingen symboler för solen och visdomens men kan också betyda krig och ondska. Rätt brutalt hopp mellan betydelser om man säger så. Att den står för visdom passar bra eftersom korpen har bland de största hjärnorna bland fåglar. Sen är det ju diskutabelt om det spelar någon roll för visheten hur stor hjärna man har.

Nu ska jag försöka sammanfatta Korpens betydelser på olika ställen och i olika sammanhang.
I Egypten står den för förstörelse och illvilja.
I grekland står den för långt liv och är även en fruktbarhets symbol. Men den uppfattades också som en indiskret pratmakare och när Athena skulle välja en följeslagare valde hon ugglan. En annan vis fågel. Den fick en posetiv rol när Apollon i dess skepnad ledde invånarna på Theraa till Kyrene. Den uppfattas även som Apollons följeslagare. Apollon var solguden.
Där kan man dra en parallell till Kina där en trebent korp bor på solen och symboliserar dess uppgång, zenit och nedgång. Den är också en symbol för makt.

Enligt kristen tro så är den en symbol för ondska och synd.
Enligt alkemisterna så står korpen för svärtande ”materia prima” på vägen till de vises sten. Då avbildas den ofta med vit huvud för att visa ljusnaden till följd av omvandlingen mot de vises sten.

I London är korpen en posetiv skyddsfågel. I ”The Towern” finns de förmodligen mest berömda korpar. Om de av någon anledning skulle lämna ”The Towern” så sägs det att kungahuset kommer att falla och riket kommer övertas av fiender. Eller att kungahuset kommer drabbas av död och sjukdom. Men det finns förmodligen ingen risk att oroa sig för. Vem skulle vilja flytta ifrån ett så flott hem?

I skottland påstås det att om man hör en korp kraxa innan man ska ut på jakt får man god jaktlycka.
Enligt judisk tro är den oren och står för falskhet och förstörelse.
I sverige trodde många att de var fördömda själar som gick igen.
I de babyloniska kalendern råder den över den trettonde (skott-) månaden. Medan de på Nordamerikas nordkust vördnades som andliga varelser eller gud. Som ni märker har korpen väldigt blandade betydelser. Det är svårt att säga att den mest står för varken det ena eller det andra.
Dolwin återger en poetisk ukrainsk legend där det berättas att i paradiset så hade korpen en mångfärgad fjäderdräkt. Den blev svart och började äta as när Adam och Eva begick sin synd. Vid tidernas ände i det nya paradiset kommer dess forna skönhet att återvända och dess kraxande bli till song. Man kan efter allt detta se korpen som en symbol för djuppsykologi. Den står nära det mörka men kan bli något posetivt om vi människor kan förhåller oss till den på ett målinriktat och medvetet sätt.

3 kommentarer:

A sa...

Gillar dina bilder :)

Lenhult sa...

Jättesnygga bilder :) och intressant läsning om korpar//Mattias

Anonym sa...

Korpar är fantastiska och väldigt fina djur. Min pappa tog hand om en korp som vi hade där hemma för den kunde inte flyga den var så fiin!!