2008-07-22

Jag vaskar guld.

I förrgår så åkte vi och några vänner iväg till Öreälv i Bjurholm. Vi hade med oss skålar och silar för att vaska guld med. Vid Öreälv så är ett område inmutat där det ska finnas guld.


Jag har bara sett älven från bron förut så jag tyckte att det var jättespännande bara att få se den på nära håll. Det blev till och med mer spännande än vi trott för när vi kom ner mötes vi av ett par stirrande ögon! Det var ett jättelikt gäddhuvud som någon lämnat på stranden. Ni kan se på min hand hur stor den var.

Sen började vi vårt guldvaskande. Vi grävde upp jord som vi silade bort de stora stenarna i. Sen lade vi jorden i vår vaskpanna och skölde runt den i vattnet. Då sjunker guldkornen till botten medan jorden och sanden flyter bort.

Sen kunde vi upptäcka små, små guldkorn i botten på vaskpannan. Vi sparade alla i en liten burk med vatten. Vi ska lägga alla i ett provrör sen. En av våra vänner sa att om man har ett blått papper bakom så syns guldet bra.

Det var som sagt mycket små korn, men guld är guld och många korn små… Sen grillade vi korv och hade det mysigt.

Citatet: “It isn't what you have, or who you are, or where you are, or what you are doing that makes you happy or unhappy. It is what you think about.” Dale Carnegie.

Onödigt vetande (som passar mycket bra nu): Det finns enorma mängder guld löst i världshaven. Totalt väger det 180 gånger så mycket som allt det guld som grävts upp ur gruvor och hittats i klumpar i världens floder.

1 kommentar:

Tezz sa...

Haha va? Kan man vaska guld vid storbron? Och jag ska vara en Bjurholmare.. Hmm.